Wat verandert allemaal voor jou als je 18 wordt? Bankzaken, abonnementen, DigiD, donorregistratie, huurtoeslag, zorgverzekering en zorgtoeslag. Lees het op deze site!

Abonnementen en bankzaken

Abonnementen en bankzaken. Je mag het zelf regelen als je 18 bent!

You're in charge!

Regel je abonnementen en bankzaken.

Abonnementen en bankzaken

Bankrekening

Vanaf 18 jaar kun je zelf een betaal- of spaarrekening openen bij een
bank en heb je geen toestemming meer nodig van je ouder(s). Kijk goed of je niet toch nog iets moet regelen, want niet alle banken gaan op dezelfde manier met (nieuwe) klanten om.

Als je al een bankrekening hebt en je bank heeft nog niets van zich laten horen, vraag dan na wat er gebeurt met je rekening zodra je
18 jaar bent. Sommige banken regelen automatisch dat jij als enige toegang tot je betaal- of spaarrekening krijgt. In dat geval hoef
je verder niets te doen. 

Overstappen naar een andere bank kun je nu ook zonder toestemming van je ouders. Het kan interessant zijn om te kijken wat een bank jou persoonlijk biedt. Klik op de link ‘Bankrekening openen” om bankrekeningen met elkaar te vergelijken.

Kijk gelijk even wat je moet doen om eventuele alimentatie waar je recht op hebt daadwerkelijk ook zelf te krijgen.

Abonnementen en bankzaken

Abonnementen

Met 18 jaar ben je zelf financieel verantwoordelijk, ook voor abonnementen die je al had of die je zou willen. Je kunt nu dus zonder toestemming van je ouder(s) een telefoon- of ander abonnement afsluiten.
Eventuele schulden of betalingsachterstanden die je oploopt, moet je nu zelf afbetalen. Een contract sluit je zelf af. Daarmee heb je ook de verantwoordelijkheid voor het naleven ervan.
Je ouders kunnen eventuele aankopen of leningen die je afsluit niet meer
terugdraaien.

Aan veel abonnementen zit een periode gekoppeld waarin je aan het abonnement ‘vastzit’. Let daar dus goed op als je een abonnement afsluit. Heb je een product waarbij er sprake is van een proefabonnement, dan vervalt het abonnement automatisch na het verstrijken van de proefperiode. 

Hulp nodig bij het opzeggen van contracten? 

Help ik word 18