Wat verandert allemaal voor jou als je 18 wordt? Bankzaken, abonnementen, DigiD, donorregistratie, huurtoeslag, zorgverzekering en zorgtoeslag. Lees het op deze site!

Bankzaken regelen

Bankzaken regelen als je 18 wordt. De meeste jongeren hebben een jongerenrekening. Sommigen hebben daarnaast nog een spaarrekening. Als je gaat studeren aan MBO, HBO of Universiteit en je ontvangt studiefinanciering, dan kun je een studentenrekening aanvragen. Volg je geen opleiding en ben je nog geen 25, dan kun je nog gebruik blijven maken van je jongerenrekening. Er zullen meer artikelen over bankzaken regelen op deze site verschijnen. Dit artikel gaat over de verandering in je bankzaken omdat je omstandigheden veranderen.

LET OP! Een jongerenrekening of studentenrekening is meestal gratis. Een gewone betaalrekening is dat niet. Dat kan een reden zijn om eens rond te kijken of je niet wilt overstappen. Een bankrekening heb je wel echt nodig. Als je een uitkering krijgt of zorgtoeslag, dan wordt dat altijd via een bankrekening naar je over gemaakt. Als je een baantje hebt, zal je werkgever je loon in de meeste gevallen ook via de bank willen betalen. Op een jongeren- of studentenrekening mag je tot een bepaald bedrag ‘rood’ staan. Over het bedrag dat je in de schuld staat, moet je wel rente betalen. Het maximale bedrag dat je ‘rood’ mag staan, verschilt per bank. De ABN-AMRO maakt daarnaast ook nog onderscheid in opleiding. Jongeren die een universitaire opleiding volgen, mogen een hoger bedrag ‘rood’ staan dan jongeren die een MBO opleiding volgen.

De kosten van betalingen en het opnemen van geld in het buitenland is ook voor een jongeren- of studentrekening NIET gratis. Althans niet als het gaat om landen die de euro niet hebben.

Als je een spaarrekening hebt

Een spaarrekening kun je niet gebruiken als betaalrekening. Je kunt dus niet rechtstreeks een betaling via je spaarrekening doen. In een volgend artikel over bankzaken regelen als je 18 wordt komen de gevolgen voor de spaarrekening ook aan bod.

Automatisch omgezet

De tijd dat je gebruik mag maken van de studenten- of jongerenrekening is beperkt. Ben je afgestuurd of word je 25, dan wordt de rekening vaak automatisch omgezet in een rekening voor volwassen. 

De kosten voor een betaalrekening, maar ook de kosten van ‘rood’ staan zijn op een gewone betaalrekening hoger dan op de studenten- of jongerenrekening. De Consumentenbond heeft wel eens onderzocht dat je met een gewone betaalrekening twee keer zoveel moet betalen in vergelijking met de jongeren- of studentenrekening.

Zie Betaalrekening vergelijken

Het minste werk heb je als je bij de bank blijft waar je al was. Het omzetten van een bankrekening kan en is soms heel aantrekkelijk, maar je moet er best wel veel voor doen. Bankzaken regelen kan best tijdrovend zijn.

Eén van de volgende artikelen zal daarover gaan.

Zie verder Abonnementen en bankzaken

admin

admin

26 reacties op “Bankzaken regelen

  1. If you would like to increase your knowledge simply keep visiting this web site and be updated with the most up-to-date news update posted here. Doro Pippo Terrena

  2. Howdy! I just wish to offer you a huge thumbs up for the great info you have got here on this post. I am returning to your website for more soon. Joly Gerek Tadeas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Help ik word 18