Wat verandert allemaal voor jou als je 18 wordt? Bankzaken, abonnementen, DigiD, donorregistratie, huurtoeslag, zorgverzekering en zorgtoeslag. Lees het op deze site!

DigiD aanvragen

Help ik word 18, DigiD, logo
Logo DigiD
Logo site Interessante online cursus
Logo Interessante online cursus

DigiD aanvragen

DigiD aanvragen is eigenlijk wel noodzakelijk, al is het niet verplicht. DigiD staat voor Digitale Identiteit. Als je iets wilt regelen bij de overheid, bijvoorbeeld bij de belastingdienst, je school, de zorg of (later) je pensioenfonds, moetje laten weten wie je bent. Dat doe je met je DigiD. Dit is  een veilige manier om makkelijk in te loggen bij de overheid of instanties die gerelateerd zijn aan de overheid.

Een DigiD aanvragen is strikt persoonlijk. Het is dan ook niet mogelijk een DigiD voor iemand anders aanvragen en je mag de DigiD van iemand  anders niet gebruiken. Je kunt iemand wel machtigen om je DigiD te gebruiken als je iemand hebt die je belastingaangifte doet. Dit moet echter ook via “DigiD machtigen”. Als je iemand machtigt, of een ander machtigt jou, dan gebeurt dat voor een specifieke taak zoals dus het doen van een belastingaangifte. De periode van de machtiging leg je van tevoren vast. In die periode heeft degene die gemachtigd is toegang tot de gegevens die nodig zijn voor die specifieke taak.

Geef NOOIT je eigen DigiD code af. 

Je bent dan wel niet wettelijk verplicht om een DigiD aan te vragen. Het is echter wel zo dat je heel veel dingen NIET kunt als je geen DigiD hebt. Veel overheidsdiensten regelen hun zaken digitaal. Dan heb je een DigiD dus nodig. Kijk bijvoorbeeld bij “Donorregistratie” , “Zorgverzekering en zorgtoeslag” en “Woonruimte en huurtoeslag aanvragen”.  Je komt niet veel verder zonder DigiD, hoewel de overheid nog steeds de mogelijkheid biedt één en ander per post te doen. Je kunt tegenwoordig natuurlijk ook een DigiDapp downloaden. Dan is het nog makkelijker om veilig in te loggen. Groot voordeel bij gebruik van de app: je hoeft geen wachtwoord meer te onthouden. Je kunt inloggen met een door jouzelf gekozen pincode.

Refurbished producten
Help ik word 18