Wat verandert allemaal voor jou als je 18 wordt? Bankzaken, abonnementen, DigiD, donorregistratie, huurtoeslag, zorgverzekering en zorgtoeslag. Lees het op deze site!

Gescheiden ouders en alimentatie

Help ik word 18; gescheiden ouders en alimentatie, kinderalimentatie
Help ik word 18, gescheiden ouders en alimentatie, kinderalimentatie overdragen
Help ik word 18, gescheiden ouders en alimentatie, kind in de mist

Gescheiden ouders en alimentatie

 

Gescheiden ouders en alimentatie. Er verandert iets voor jou als je 18 wordt. In de wet staat de ouders verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van hun kinderen. Deze verantwoordelijkheid ligt in principe bij beide ouders en duurt totdat je 18 jaar wordt. Nu gaat het helaas niet altijd goed en hebben je ouders ooit besloten te gaan scheiden. De plicht van je ouders om voor je te zorgen verandert niet omdat zij hun relatie beëindigen. Ouders blijven verantwoordelijk voor de zorg voor hun kinderen.

Als gevolg van de scheiding kan het zijn dat één van je ouders kinderalimentatie heeft ontvangen om voor jou te kunnen zorgen. Dit stopt als jij een baan hebt met minimaal het jeugdloon, zodat je financieel zelfstandig bent. 
Financieel onafhankelijk wil zeggen dat je in staat bent om in je eigen onderhoud te voorzien. Ben je niet financieel zelfstandig, omdat je nog geen baan hebt want je zit nog op school bijvoorbeeld, dan kun je vanaf je 18e de kinderalimentatie zelf ontvangen. Dit kun je nog maximaal drie jaar krijgen, maar het stopt sowieso als je 21 ben

Kinderbijslag.

Tot jij 18 wordt krijgen je ouders ook kinderbijslag en in sommige gevallen een kindgebonden budget van
de overheid. Deze eindigen allebei op het moment dat jij 18 wordt. Daar kun je dus geen beroep op doen.

Soms kan of wil één van de gescheiden ouders de ontvangen kinderalimentatie niet overdragen aan het kind, ook
al heeft het kind er recht op als hij of zij 18 wordt. Sommige  ouders weten helemaal niet dat de kinderalimentatie overgedragen hoort te worden als hun kind 18 wordt. 

Heb jij recht op de kinderalimentatie en één van je ouders weigert die aan jou over te dragen, dan kun je het landelijk buro inning onderhoudsbijdragen: het LBIO, inschakelen om je te helpen.  

Klik op de onderstaande button voor meer informatie

Help ik word 18