Wat verandert allemaal voor jou als je 18 wordt? Bankzaken, abonnementen, DigiD, donorregistratie, huurtoeslag, zorgverzekering en zorgtoeslag. Lees het op deze site!

Help ik word 18: zorgverzekering

Help ik word 18: zorgverzekering. Wat weten jongeren eigenlijk van wat ze moeten regelen als ze 18 worden? Ik zocht het uit door een groep jongeren uit het noorden van het land te bevragen. Al deze jongeren zitten in havo 4 of havo 5. Hun leeftijd varieert tussen 15 en 18 jaar. In totaal 41 jongeren deden mee: 26 die zichzelf op dit moment meer als ‘jongen’ zien en 15 zien zichzelf meer als ‘meisje’. Voor de beperkte verdeling tussen uitsluitend ‘jongen’ en ‘meisje’ is gekozen om te kijken of er überhaupt aanwijzingen zijn voor kennisverschil op basis van sekse 

Help ik word 18, DigiD, logo

Help ik word 18: DigiD

Wat weten deze jongeren van DigiD aanvragen, zorgverzekering, zorgtoeslag en een aansprakelijkheidsverzekering? Wat is volgens hun verplicht en wat niet.

Zo heb ik aan de jongeren gevraagd of ze weten dat ze een DigiD moeten aanvragen als ze 18 worden.

Van de ondervraagde jongeren denk 80% dat het VERPLICHT is om een DigiD aan te vragen. Dat is NIET zo! Het is wel heel verstandig om een DigiD aan te vragen, want alle communicatie van de overheid gaat via DigiD. Als je bijvoorbeeld zorgtoeslag wilt aanvragen, dan heb je een DigiD nodig. In die zin is het eigenlijk welnoodzakelijk om een DigiD te hebben, maar verplicht is het niet. [Bron]

help ik word 18, zorgverzekering

Help ik word 18: zorgverzekering

Het merendeel van de vragen ging over de zorgverzekering. Rond deze tijd maken de zorgverzekeraars hun premies voor volgend jaar bekend. En je moet sowieso als je 18 wordt een zorgverzekering afsluiten. Dat je dat moet doen wist 78% van de jongeren, 10% denkt dat het niet hoeft en 12% weet het niet. Jongens weten iets beter hoe dit zit dan meisjes: 81% van de jongens tegenover 73% van de meisjes.

Als je geen zorgverzekering afsluit

Dat de zorgverzekering uit twee delen bestaat: de basisverzekering en de aanvullende verzekering is bij 80% van de jongeren bekend. Hier is geen verschil tussen jongens en meisjes. Een aanvullende verzekering is volgens 12% van de jongeren verplicht. Het zijn in dit onderzoek alleen jongens die zo denken. De aanvullende verzekering is trouwens niet verplicht. Alleen de basisverzekering is voor jou verplicht en moet je voor jezelf afsluiten als je 18 wordt. Als je dat niet doet, kun je een boete krijgen. Dit weet 83% van de ondervraagde jongeren. Ook dit is bij meisjes iets meer bekend (87%) dan bij jongens (81%). 

Dat er daarnaast door het Zorginstituut Nederland voor jou een verzekering voor één jaar wordt afgesloten, weet iets minder dan 60%. Hier is het verschil tussen jongens en meisjes wel erg groot. Van de meisjes weet 80% dat je een verzekering “opgelegd” krijgt als je dat zelf niet doet. Van de jongens weet maar 46% dat. Bijkomend nadeel is dat je voor deze zorgverzekering vaak een hogere premie moet betalen dan dat het geval zou zijn als je zelf een beetje zoekwerk verricht.

Er is een handige site waar je de zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken

Zorgkiezer

Als je niet een al te hoog inkomen hebt, kun je in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Van de jongeren denkt 40% dat de zorgtoeslag voor hun ouders is. Hier weten jongens beter dan meisjes dat dat niet zo is: 65% van de jongens tegenover 53% van de meisjes. De meerderheid van de jongeren denkt dat de hoogte van de zorgtoeslag die voor hun is bedoeld afhankelijk is van de hoogte van het inkomen van de ouders.

Ook hier is een handige site voor om te kijken of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag.

Zorgtoeslag aanvragen
admin

admin

2 reacties op “Help ik word 18: zorgverzekering

 1. YOU NEED QUALITY VISITORS FOR YOUR: helpikword18.nl

  WE PROVIDE ORGANIC VISITORS BY KEYWORD FROM SEARCH ENGINES OR SOCIAL MEDIA

  YOU GET HIGH-QUALITY VISITORS
  – visitors from search engines
  – visitors from social media
  – visitors from any country you want

  CLAIM YOUR 24 HOURS FREE TEST => https://bit.ly/2V9Gsw2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Help ik word 18