Wat verandert allemaal voor jou als je 18 wordt? Bankzaken, abonnementen, DigiD, donorregistratie, huurtoeslag, zorgverzekering en zorgtoeslag. Lees het op deze site!

Studentenkamer onbetaalbaar

Een studentenkamer is langzamerhand onbetaalbaar aan het worden. De prijs van studentenkamer is de laatste jaren explosief gestegen. In 2018 was de gemiddelde huurprijs € 385 per maand. In 2019 steeg de gemiddelde prijs naar € 414 per maand. Dat is een stijging van 7,5%. In Amsterdam is de stijging veel hoger. De hoofdstad wordt onbetaalbaar voor studenten.

Het consumentprogramma Kassa besteedde er in de uitzending van 19 september 2020 aandacht aan.

Zie het hele fragment Huren onbetaalbaar

Huurprijs en studiefinanciering

Met name als je studeert in de hoofdstad betaal je de hoofdprijs. In Amsterdam kostte een gemiddelde kamer in 2019 € 557 per maand. Een studentenkamer is daarmee onbetaalbaar aan het worden. Je kunt dan beter in Enschede studeren. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer was daar in 2019 ongeveer € 300. In Maastricht, Utrecht en Rotterdam varieerden de prijzen tussen de € 423 en € 449 per maand.

Als hbo of wo student ontvang je maximaal € 1.076,14 aan studiefinanciering. Zie overzicht onder aan deze pagina.

Gemiddeld ben je dan 38,4% van je studiefinanciering kwijt aan kamerhuur.

Ben je MBO student, dan kun jen een eigen kamer zo langzamerhand wel vergeten. Je maandbedrag aan studiefinanciering is € 837,24. Dat betekent dat je ongeveer de helft van je studiefinanciering kwijt aan kamerhuur.

Huurprijs vaak te hoog

De huurprijs die aan studenten in rekening wordt gebracht voor een studentenkamer is vaak te hoog. Op de site van de Landelijke Studentenvakbond; de LSVb staat een tool om uit te laten rekenen of jij ook teveel betaald.

Zie Check je kamer

Je kunt bezwaar maken bij de huurcommissie tegen een te hoge huur. Het beroerde is alleen dat de meeste huurcontracten sinds 2016 tijdelijk zijn geworden. Een verhuurder kan dus redelijk makkelijk van een lastige huurder af. Hier is de politiek aan zet en daar heb jij als net 18 jarige invloed: in maart 2021 zijn er Tweede Kamer verkiezingen. Als je dit een belangrijk onderwerp vindt, kijk dan welke politieke partij hier iets over in het verkiezingsprogramma heeft staan.

Meer weten over woonruimte en huurtoeslag? Kijk op Woonruimte zoeken en huurtoeslag aanvragen

help ik word 18, tabel studievoorschot 2020 hbo en universiteit
admin

admin

14 reacties op “Studentenkamer onbetaalbaar

  1. It would be nice if it weren’t necessary, but affordable student housing will be a problem for a while I’m afraid. So there is every chance that there will be a topic after it. I hope to be able to give some advice, but that is really searching.

 1. Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate you finding
  the time and energy to put this short article together. I once again find
  myself spending a significant amount of time both reading
  and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

  Also visit my blog post – best cbd oil for sleep

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Help ik word 18