Wat verandert allemaal voor jou als je 18 wordt? Bankzaken, abonnementen, DigiD, donorregistratie, huurtoeslag, zorgverzekering en zorgtoeslag. Lees het op deze site!

Woonruimte zoeken en huurtoeslag aanvragen

Woonruimte zoeken en huurtoeslag aanvragen

Woonruimte zoeken en huurtoeslag aanvragen. Dit kan gaan spelen als je op zoek gaat naar een plekje voor jezelf. Je eigen huis, heel normaal dat je dat wilt. Het is alleen niet altijd makkelijk om snel geschikte woonruimte te vinden. Is geld geen probleem, dan heb je meer mogelijkheden, omdat je voor een koopwoning kunt kiezen. Heb je minder geld of weet je nog niet waar je je wilt vestigen, dan kan een huurwoning ook een optie zijn. Bij een huurwoning kun je ook in aanmerking komen voor huurtoeslag. Als je huurtoeslag wilt aanvragen, moet je zelf actie ondernemen. Huurtoeslag komt niet vanzelf. Ook als je ouders huurtoeslag hebben, betekent dat niet automatisch dat jij dat óók gaat krijgen.

In Nederland hebben we de sociale huursector en de vrije sector.

Sociale huurwoning

Vanaf je 18e kun je je inschrijven bij een woningcorporatie als je op zoek bent naar een sociale huurwoning. Bij een sociale-huurwoning gelden maximale huurprijzen en een maximale huur verhoging. De wachttijd voor een sociale huurwoning kan enkele jaren zijn.

Het maximale jaarinkomen waarmee je op een sociale huurwoning kunt reageren is vastgesteld op
€ 39.055. Met een middeninkomen, dit is een inkomen tot maximaal € 49.959 kun je ook nog in aanmerking komen voor een sociale huurwoningen, maar voor maar een beperkt deel van de woningvoorraad. Heb je een hoger inkomen, dan ben je aangewezen op de vrije sector of op een koophuis. Als huurder van een sociale-huurwoning kun je misschien huurtoeslag krijgen. Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. De huurtoeslag verlaagt dus je maandelijkse lasten. De huurtoeslag is inkomens-afhankelijk. Als je inkomen verandert, kan dat direct gevolgen hebben voor de hoogte van je huurtoeslag. Dit inkomen wordt het toetsingsinkomen genoemd. Heb je teveel huurtoeslag ontvangen, dan zul je die moeten terugbetalen. Als je te weinig huurtoeslag hebt gehad, dan krijg je een nabetaling. 

Voor huurwoningen die particulier worden verhuurd en die minder dan € 737,14 (in 2020) per maand kosten, kun je eveneens huurtoeslag aanvragen. Ook hier geldt dat o.a. je inkomen en vermogen bepalend zijn voor het wel of niet in aanmerking komen voor huurtoeslag. 

Woonruimte zoeken en huurtoeslag aanvragen.

Woningen met een huurprijs van meer dan € 737,14 vallen in de vrije sector. Voor deze woningen kom je niet voor huurtoeslag in aanmerking. Wettelijke beperkingen aan de maximale huurstijging per jaar gelden hier veel minder of zelfs niet.

Als je in aanmerking komt voor huurtoeslag, dan kom je misschien ook in aanmerking voor zorgtoeslag. Ook als je NIET in aanmerking komt voor huurtoeslag, kan het zijn dat je WEL in aanmerking komt voor zorgtoeslag. 

Zorgtoeslag aanvragen
Zorgkiezer
Help ik word 18