Wat verandert allemaal voor jou als je 18 wordt? Bankzaken, abonnementen, DigiD, donorregistratie, huurtoeslag, zorgverzekering en zorgtoeslag. Lees het op deze site!

Zorgverzekering en zorgtoeslag

Zorgverzekering en zorgtoeslag gaan spelen als je 18 wordt. Een zorgverzekering is verplicht. Heb je geen of een laag inkomen, dan kun je zorgtoeslag aanvragen.

Tot je 18e regelen je ouders je zorgverzekering. Vanaf de eerste maand nadat je 18 bent geworden, moet je een eigen basisverzekering voor zorgkosten hebben.

Je moet die zelf afsluiten. Je kunt een zorgverzekering bij de zorgverzekeraar van je ouder(s) afsluiten, maar je mag ook voor een andere zorgverzekeraar kiezen als je vindt dat een andere zorgverzekering beter bij je past. 
Let op: als je zorgkosten hebt, moet je een bepaald bedrag eerst zelf betalen. Dat heet eigen risico. Het bedrag van de eigen risico wordt niet door je zorgverzekering gedekt. Als je weinig gebruik denkt te gaan maken van zorg, kun je het bedrag aan eigen risico verhogen, waardoor je een lagere premie op je zorgverzekering betaalt. De zorgverzekeraar vergoedt alle zorgkosten die boven het eigen risico komen en waarvoor je verzekerd bent.

Zorgverzekering en zorgtoeslag

De basis zorgverzekering dekt niet alle kosten die je maakt. Voor fysiotherapie geldt bijvoorbeeld een maximaal aantal behandelingen die de basis zorgverzekering vergoedt. Wil je meer behandelingen dan moet je die zelf betalen. Je kunt ook een aanvullende verzekering afsluiten, maar dat is niet verplicht. Heb je weinig gezondheidsklachten, dan kan het echt uit goed rond te kijken. Sommige verzekeraars bieden een goedkopere zorgverzekering aan voor jongeren. 

Het kiezen van een goede zorgverzekering die bij jouw situatie past, is niet altijd makkelijk. Laat je dus goed informeren door informatie bij diverse zorgverzekeraars op te vragen.

 

Zorgverzekering en Zorgtoeslag

Heb je een laag inkomen, dan kun je een tegemoetkomen in de kosten van de verplichte zorgverzekering krijgen. Dit heet zorgtoeslag. Zorgtoeslag krijg je niet automatisch, die moet je zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Om te bepalen of je recht hebt op zorgtoeslag hanteert de belastingdienst een aantal criteria.

 • Je bent 18 jaar of ouder
 • Je hebt een Nederlandse zorg-verzekering afgesloten
 • Het inkomen dat je hebt is niet hoger dan
  € 30.481
 • Heb je een partner, dan is jullie gezamenlijk inkomen niet hoger dan
  € 38.945
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfs vergunning
 • Het vermogen dat je hebt mag niet te hoog zijn. In 2020 is dit als je alleen bent
  € 116.000. 
 • Heb je een partner met wie je gezamenlijk aangifte inkomsten belasting doet, dan mag het vermogen van jullie samen niet hoger zijn dan € 147.459
Help ik word 18